Дела, с които се оспорват Уставите и Програмите  на сдруженията

...
Дела, с които се оспорват Уставите и Програмите  на сдруженията
Коментари Харесай

Конституционният съд на РСМ образува дела за българските сдружения в Битоля и Охрид

Дела, с които се оспорват Уставите и Програмите  на сдруженията „ Културен център Иван Михайлов “ в Битоля и „ Цар Борис III – Охрид “, са формирани в Конституционния съд на Република Северна Македония (РСМ), осведоми Българска телеграфна агенция, като се базира на институцията.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 730

По отношение на сдружението „ Културен център Иван Михайлов “ в Битоля магистратите са сезирани от опозиционната партия Левица. Тя оспорва Устава и Програмата на сдружението, потвърждавайки, че те опонират на главния закон на югозападната ни съседка.

„ От Левица показват, че дейностите на сдружението „ Иван Михайлов ” в Битоля са ориентирани към разрушение на конституционния ред на Република Северна Македония и разпалване на национална ненавист и непоносимост. Вносителите упорстват за анулация на посочените документи ”, написа в известието на Конституционния съд на РСМ. Делото е в начален стадий за правене на отчет с съответно предложение, по което Конституционният съд на страната ще се произнесе.

Второто формирано дело е във връзка с Програмата и Устава на Сдружението за одобряване на културните полезности на македонските българи „ Цар Борис III - Охрид “, като и в този случай то е в предварителна процедура.

Вносител на самодейността в Конституционния съд е юрист Тони Менкиновски. Юристът оспорва документите с изказванията, че те са „ противоконституционни, защото са ориентирани към принудително разрушение на конституционния ред, отказване и възпрепятстване на свободното изложение на националната еднаквост на македонския народ и разпалване на национална ненавист и непоносимост ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР